Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Blue Stilton - a sajtok királya

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

 A Stiltont az angolok a sajtok királyának tartják.A sajt egyébként egy London és Edinborugh között elhelyezkedő átutazó faluról kapta a nevét, mert állítólag a XVIII. század elején, itt készítették először a Stilton ősét. Daniel Defoe aki 1727-ben járt Stiltonban, és ezt írja róla: ”Az angol parmezán”.

Az 1700-as évek közepén egy stiltoni vállalkozó, aki a recept birtokosa, megegyezik a Leichestershire-ből való Frances Pawlett nevű sajtkészítővel, miszerint ő odaadja a receptet, Pawlett pedig elkészíti. Ezentúl pedig ezt szolgálják fel az átutazóknak, és nagy sikert arat. Azóta a Stilton bekerült a neves sajtmárkák közé. Neve védjegy oltalom alatt áll.

Az eredeti recept szerint már csak három megyében készíthetik: Leichestershire-ben, Nottinghamshire-ben és Derbyshire-ben. Hat sajtüzem foglalkozik a gyártásával. Évente több mint 1 millió darab készül, ennek több mint 10%-át exportálják. Egy 8 kg-os Stilton előállításához 78 liter tejet használnak fel.Szigorú minőség-ellenőrzés folyik. Ami a szakember szerint nem felel meg a követelményeknek, azt már csak kék sajt néven lehet áruba bocsátani, és csak a tökéletes darabok viselhetik az előkelő Stilton nevet. A kék Stilton sok előétel és főétel alapanyaga. Jól harmonizál a borok többségével, különösen a portóival.

A fehér unokatestvér – a desszert sajt

A fehér Stilton abban különbözik az eredeti kék Stiltontól, hogy nem adnak hozzá gombaspórát, így nem egy kékerezetű penészes sajtot kapnak, hanem egy omlós, krémes fehér sajtot. A fehér Stiltont gyakran ízesítik gyümölcsökkel, sárgabarackkal, eperrel, szőlővel, citrusfélékkel vagy akár gyömbérrel.