Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Mimolett

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A mimolett sajt hagyományosan Lille környékéről származik. Franciaországban Boule de Lille néven is ismert a városra utalva, ahonan ered. Egyes helyeken Belgiumban, Hollandiában vagy Flandriában Commissiekaasnak hívják.

Eredetileg XIV. Lajos kérésére kezdték gyártani, hogy kiszorítsa a külföldi edami sajtot Franciaországból.Azért, hogy megkülönböztethető legyen az edamitól ez a sajt narancssárga.

A tehéntejből készült sajt általában 2 kg, neve a francia „molle” azaz puha szóból jön, ez arra utal, hogy a kérge elég lágy az érés korai szakaszában, és az érés folyamán egyre keményebb lesz. Furcsa narancssárga színét egy annato nevű természetes színezőanyagtól kapja.

Első ránézésre egy sárgadinnyéhez hasonlít.

A mimolettet érése több szakaszában is lehet fogyasztani, mikor fiatal az íze a parmezánra emlékeztet és elég puha, de a legtöbb sajtkedvelő azt szereti, amikor a sajt „extra öreg”- ekkor már meglehetősen kemény és az íze sajátos mogyoróaromát vesz fel.