Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Egy másik Francia a 18.sz.-ból, a Brillant-Savarin

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Brillant-Savarin puha és lágy fehérkérgű sajt, igen zsíros (legalább 75% a szárazanyagban) a camamberthez vagy a briehez hasonló lágysajt. Névadója a 18.századi politikus és ínyenc Jean Anthelme Brillant-Savarin.

Azonban Henri Androuët csak 1930.ban készíti el először, sajnos az öreg Brillant ezt már nem érheti meg, így a névadás az engedélye nélkül történik de a sajt sikert arat így baj nem lesz belőle.

Főként Burgundia és Normandia vidékein készítik,egész éves ciklusokban:12-13cm átmérőjű, 4cm vastag kerek formára gyúrják és egy-két hétig érlelik, ez a rövid érlelés teszi olyan frissé és krémessé.

Íze nagyon zamatos, krémes és enyhén savanyú. Nagyon jól megy a pezsgőhöz, de vörösbort vagy gombát nagyon nehéz hozzá találni.A sajt elég sós így könnyen elronthatja a vörösbor ízét.