Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Halloumi, a bizánci csemege

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A halloumi egy ciprusi félkemény sajtkülönlegesség. Főleg kecske és juhtej keverékéből készítik de előfordulhat hogy tehéntej az alapanyaga. 

Eretedte nagyon régre nyúlik vissza először állítólag a középkori bizáncban készítették el, és egyre népszerűbb a Közel-Keleten.

Gyakran használják főzéshez , mivel állaga nagyon hasonló a mozzarelláéhoz,azonban magasabb hőfokon olvad emiatt kifejezetten ajánlott sütéshez,grillezéshez vagy salátákhoz.

Az olvadásnak való ellenállást annak köszönhetik hogy előre pácolt meleg túró kerül a hagyományosan juh-és kecsketej alapba. A kész halloumi félköralakú, súlya 220-270g körül van.

A sajt 1990-ben az USA-ban megszerezte a ciprusi eredetvédettséget de európában még mindig vitás kérdés ki gyárthat és ki nem halloumit.