Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Történetek

Gouda - a legnépszerűbb holland

Olvasóink értékelése:  / 0

A holland Gouda város a névadója. Eredete a történelmi múlt homályába vész. A középkorban a holland hajósok élelmezésének fontos forrása volt ez a sajt. Napjainkban ebből...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Lyuk hátán lyuk - az Emmentáli

Olvasóink értékelése:  / 0

Az 1800-as évek eleje óta készítik  Emmental vidékén, Bern mellett Svájcban az eredeti emmentálit. Mivel nem eredetvédett így több ország gyárt ilyen néven sajtot. Az eredeti...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Cheddar - az angolok "trappistája"

Olvasóink értékelése:  / 0

Ha sajtról beszélünk, akkor Magyarországon mindenki ismeri a Trappistát, ugyanez a helyzet Angliában a Cheddarral. A Cheddar a legismertebb angol sajtok egyike, nevét  Cheddar településről kapta. Ebből...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Don Quijote sajtja, a Manchego

Olvasóink értékelése:  / 0

 Manchego a La Mancha vidékről kapta nevét, akárcsak a világirodalom nagy hőse. Spanyolország egyik legismertebb juh sajtja. Eredetvédett termék, csak a...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Tilsiti - porosz sajt Svájcból

Olvasóink értékelése:  / 1

 Tilsit egy hányatott sorsú kisváros a hajdani Kelet-Poroszországban. A XIX. század közepén svájci telepesek kezdtek itt sajtot készíteni, ez lett a tilsiti. A második világháború után...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Cantal

Olvasóink értékelése:  / 0

 A Cantal félkemény sajt, amely nevét a Cantal hegységről kapta.Az egyik legrégebbi francia sajt, eredete visszanyúlik  a gallokig. XIV. Lajos király udvarában vált népszerűvé...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Barátfej sajt - Tete de moine

Olvasóink értékelése:  / 1

Téte de Moine a svájci Jura hegységben előállított, nyers tehéntejből készült eredetvédett sajt.  Gyártása több évszázados hagyománnyal bír. Először 1292-ben említik írásban, akkor...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Appenzeller

Olvasóink értékelése:  / 0

Svájci félkemény sajt melyhez a Säntis hegy körüli vidékek adják azt a nyers természetes tejet amiből készül az appenzeller. 70 sajtüzem...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Coulommiers - a brie idősebb testvére

Olvasóink értékelése:  / 0

Coulommiers egy szép francia kisváros Saine et Marne megyében. A templomos lovagrend több épülete fennmaradt itt. Ezen...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Cailladou - sajt fűszerkabátban

Olvasóink értékelése:  / 1

Cailladou pasztőrözött teljes tehéntejből készül Franciaországban, Rhone-Alpes tartományban. Fokhagymával ízesített érleletlen, préselt sajt. Kérgét...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Gruyére - egy svájci ínyencség

Olvasóink értékelése:  / 0

svájci GruyéreA Gruyére svájci sárga kemény sajt, nevét egy városról kapta. A francia sajtok közül rokona a Comté...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Brillat Savarin - mese a sok tejszínről és a gasztronómusról

Olvasóink értékelése:  / 0

Brillat Savarin" Mond el mit eszel és megmondom ki vagy."- mondta Brillat Savarin híres francia író, politikus és gasztronómus. A máig alapműnek tartott Az ízlés fiziológiája című könyve terjengős de...

 

 

 

 

 

Bővebben...