Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Történetek

Buche - a bagett párja

Olvasóink értékelése:  / 0

 Buche egy csodálatos, krémes, kecsketejből készült sajt. A Loire völgyi Poitou-ból érkezik  kézműves faládákba csomagoltan. Két egyenként 1 kg-os sajtot rejt a láda. A friss...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Camembert

Olvasóink értékelése:  / 0

A fehérpenészes kérgű sajtok közül ez jut a legtöbbek eszébe elsőként. A 18. században Normandiában készült először ez a lágy, krémes, penészes sajt. Oltója a...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

A bécsi kongresszus ínyencsége

Olvasóink értékelése:  / 0

 Az 1815-ös bécsi kongresszuson a franciákat képviselő Talleyrand a sajtok királyának nevezte el a Brie-t. Más sajtokról is...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Egy nemes francia lágysajt

Olvasóink értékelése:  / 0
A kecskesajtok talán a legrégibb tejtermékek a világon. A kecske tejéből több ezer éve készítenek egyszerű eljárással sajtot. A keleti kultúrákban még mindig...
 
 
 
 
 

Bővebben...

Feta - egy sajt a salátákhoz

Olvasóink értékelése:  / 0

Feta sajtról Candia itáliai utazó írt először 1494-ben a Bizánci Birodalomban tett utazása során. Kréta szigetén találkozott ezzel a sós lében tárolt sajttal. Múltja minden bizonnyal sokkal

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Roquefort - egy varázslatos francia kéksajt

Olvasóink értékelése:  / 0

 Talán a Roquefort jut először eszedbe, ha megkérdezem, hogy milyen francia sajtot ismersz. Ami az angoloknál a Stilton az a franciáknál a...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Grana Padano - egy parmezán, amit másképp hívnak

Olvasóink értékelése:  / 0

Közel ezer éve ismert sajt. A cisztercita szerzetesek 1135-ben már készítettek ilyet. Nevét a Pienura Padana völgyről kapta, a Grana szó pedig a...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Reblochon - egy finom sajt az elcsent tejből

Olvasóink értékelése:  / 0

 Ennek a francia sajtnak a története a XIII. századig nyúlik vissza. Abban az időben a tej egy részét a jobbágyoknak be kellett adó gyanánt szolgáltatniuk a földesuruknak illetve a kolostoroknak. Mivel...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Raclette

Olvasóink értékelése:  / 1

Raclette egyszerre egy sajtféle és egy ételféleség és az ehhez használt sütőalkalmatosság neve is. Svájci és francia eredetű, neve a...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Gorgonzola

Olvasóink értékelése:  / 2

A Gorgonzola egy olasz kéksajt, ami tehén vagy kecsketejből készül. Gorgonzolát, hogy a dolog egyszerű legyen a Gorgonzola nevű 
városkában készítették először

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Mimolett

Olvasóink értékelése:  / 0

mimolett sajt hagyományosan Lille környékéről származik. Franciaországban Boule de Lille néven is ismert a városra utalva, ahonan ered. Egyes helyeken Belgiumban, Hollandiában vagy Flandriában Commissiekaasnak hívják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Blue Stilton - a sajtok királya

Olvasóink értékelése:  / 2

 

Stiltont az angolok a sajtok királyának tartják.A sajt egyébként egy London és Edinborugh között elhelyezkedő átutazó faluról kapta a nevét, mert...

 

 

 

 

 

Bővebben...