Sajtok Világa
30/534-9179

  • Regisztráció

Érdekességek

Prima Donna - a holland sajtok nagyasszonya

Olvasóink értékelése:  / 0

Prima DonnaA Prima Donna bár holland, mégis az olasz sajtokkal rokon és nem csak nevében, hanem ízében is. Íze mint a parmezáné, de egyáltalán nem olyan kemény, zsírtartalma alacsonyabb...

 

 

 

 

 

Bővebben...

Kolostor sajt St. Gallenből

Olvasóink értékelése:  / 0

A Klosterkäse sajt az őseink által a kalandozások során meglátogatott St. Gallenből ered. Lehet eleink is ezt falatozták a kolostor elfoglalása után, éhüket csillapítva. Eredete a régmúlta nyúlik, tradicionális recept alapján...

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Tomme de Savoie

Olvasóink értékelése:  / 0

Tomme de SavoieA Tomme (ejtsd: tom) egy sajttípus megnevezés, leginkább a Francia Alpokban és Svájcban terjedt el. Azokat a sajtokat jelüli, amik a lefölözött, alacsonyabb zsírtartalmú tejből készülnek és így a sajtok zsírtartalma is alacsonyabb. A most...

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Pilota - egy kis tehén, és sok kis juh

Olvasóink értékelése:  / 0

PilotaA pireneusi sajtok kedvelőinek a Pilota is ízleni fog. Alapját a juhtej képezi de adnak hozzá egy kevlés tehénejet is. Az Onetik szövetkezet készíti, aki a többi itteni sajtot is gyártja. Nagyon jó...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Chabrin - egy nagymúltú kecskesajt

Olvasóink értékelése:  / 0

ChabrinA pireneusi sajtok közül ismerkedjünk meg az egyik legősibbel. Ezzen a vidéken régészeti adatok szerint 3800 éves múltra tekint vissza a kecsketartás. Közzel ennyi ideje készítenek belőle sajtot is a...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Feketekérgű pireneusi sajt

Olvasóink értékelése:  / 0

Zöldborsos pireneusi sajtFolytatjuk kalandozásunkat a pireneusi vidéken. A következő rusztikus sajt amit bemutatunk a feketekérgű Pirené. A préselt sajtot, manapság egyaránt...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Ossau Iraty - pireneusi juhsajt

Olvasóink értékelése:  / 0

Franciaország délnyugati csücskében, ahol a Pireneusok és az Atlanti óceán találkozik, Baszkföld határon átnyuló északi részén készül az Ossau Iraty. Nevét az...

 

 

 

 

Bővebben...

Le Dail- kecsketejes eledel

Olvasóink értékelése:  / 0

fehérpenészes kérgű érlelt sajtoknak se szeri se száma a világon. Ebbe a csoportba tartozik az alábbiakban bemutatott sajt is. Nem mindenki lehet olyan híresség, ünnepelt sztár a sajtok világában, mint...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Hanzi, Jörgli és Kvargli - egy sváb sajt, ami igazából cseh

Olvasóink értékelése:  / 0

A Quargel-nak (ejtsd: kvargl) a csehországi Olomouc város a hazája. Morvaországban a 15. század óta készítik tehéntejből ezt a sajtkülönlegességet. Rövid ideig...

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Francia nyelvlecke 3. - Bleu des Causses

Olvasóink értékelése:  / 0

A Bleu des Causses (ejtsd: blö de kosz) Languedoc régióban Dél-Franciaországban készül, a Montbéliarde és Aubrac fajtájú tehenek tejéből. A pireneusi hegyi legelői tejen érződik a gyógynövényekkel tarkított fű és...

 

 

 

 

Bővebben...

Francia nyelvlecke 2. - Fourme d’Ambert

Olvasóink értékelése:  / 0

Fourme d’Ambert (ejtsd: fu d amber) a Bleu d'Auvergne ükapja. Ezt a sajtot az Auvergne régióban a hagyomány szerint már a római idők galljai is készítették. Az bizonyos, hogy...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Francia nyelvlecke 1. - Bleu d'Auvergne

Olvasóink értékelése:  / 2

Kék. Penészes. Finom. Mi az? Természetesen sajt. Méghozzá a Franciaországból. A Roquefort mellett számos francia kékpenészes sajt létezik. Francia nyelvleckénk első epizódjában egy ifjú titán, a...

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben...