A Prima Donna bár holland, mégis az olasz sajtokkal rokon és nem csak nevében, hanem ízében is. Íze mint a parmezáné, de egyáltalán nem olyan kemény, zsírtartalma alacsonyabb...
A Klosterkäse sajt az őseink által a kalandozások során meglátogatott St. Gallenből ered. Lehet eleink is ezt falatozták a kolostor elfoglalása után, éhüket csillapítva. Eredete a régmúlta nyúlik, tradicionális recept alapján...
A Tomme (ejtsd: tom) egy sajttípus megnevezés, leginkább a Francia Alpokban és Svájcban terjedt el. Azokat a sajtokat jelüli, amik a lefölözött, alacsonyabb zsírtartalmú tejből készülnek és így a sajtok zsírtartalma is alacsonyabb. A most...
A pireneusi sajtok kedvelőinek a Pilota is ízleni fog. Alapját a juhtej képezi de adnak hozzá egy kevlés tehénejet is. Az Onetik szövetkezet készíti, aki a többi itteni sajtot is gyártja. Nagyon jó...
A pireneusi sajtok közül ismerkedjünk meg az egyik legősibbel. Ezzen a vidéken régészeti adatok szerint 3800 éves múltra tekint vissza a kecsketartás. Közzel ennyi ideje készítenek belőle sajtot is a...
Folytatjuk kalandozásunkat a pireneusi vidéken. A következő rusztikus sajt amit bemutatunk a feketekérgű Pirené. A préselt sajtot, manapság egyaránt...
Franciaország délnyugati csücskében, ahol a Pireneusok és az Atlanti óceán találkozik, Baszkföld határon átnyuló északi részén készül az Ossau Iraty. Nevét az...
fehérpenészes kérgű érlelt sajtoknak se szeri se száma a világon. Ebbe a csoportba tartozik az alábbiakban bemutatott sajt is. Nem mindenki lehet olyan híresség, ünnepelt sztár a sajtok világában, mint...
A Quargel-nak (ejtsd: kvargl) a csehországi Olomouc város a hazája. Morvaországban a 15. század óta készítik tehéntejből ezt a sajtkülönlegességet. Rövid ideig...
A Bleu des Causses (ejtsd: blö de kosz) Languedoc régióban Dél-Franciaországban készül, a Montbéliarde és Aubrac fajtájú tehenek tejéből. A pireneusi hegyi legelői tejen érződik a gyógynövényekkel tarkított fű és...
Fourme d’Ambert (ejtsd: fu d amber) a Bleu d'Auvergne ükapja. Ezt a sajtot az Auvergne régióban a hagyomány szerint már a római idők galljai is készítették. Az bizonyos, hogy...
Kék. Penészes. Finom. Mi az? Természetesen sajt. Méghozzá a Franciaországból. A Roquefort mellett számos francia kékpenészes sajt létezik. Francia nyelvleckénk első epizódjában egy ifjú titán, a...