Appenzeller AOC
Erősen aromás svájci kemény sajt, nyers tehén-tejből készül. Kérge szintén kemény, halvány-sárgától az égett narancsig terjed. Ezt a színt a só, fűszerek és fehérbor keverékével való mosás adja. A sajt állaga szilárd és tömör, mégis rugalmas. A francia AOC rendszerhez hasonló szabályok védik minőségét és jellegét. Aromája fűszeres, erjedő gyümölcsre utal. Eleinte íze vajas, gyümölcsös tónusokkal. Ahogy érik, zamata teltebb lesz. Érlelési ideje három-négy hónap, zsírtartalma 45 % a szárazanyagban.
Tápérték adatok | |
Energia KJ / kcal | 1587/379 |
Zsír | 31g |
- ebből telített | 19,5 |
Szénhidrát | 0,5g |
- ebből cukor | 0,5g |
Rost | 0g |
Fehérje | 25g |
Só | 1,5g |